Elio Petri / Gian Maria Volonté; cinema polític- Filmoteca de Catalunya

Data: 06/04/2016 – 17/04/2016
Elio Petri i Gian Maria Volonté van fer carrera junts. El segon va ser l’actor del primer en diverses ocasions i ambdóss van ajudar a construir la nova imatge del cinema italià durant els anys seixanta i setanta: després del neorealisme, el cinema polític.

La fórmula és simplificadora i no té en compte les mil maneres de treballar políticament un tema, però resumeix una voluntat cívica que passa per tot el millor que va produir la cultura italiana després de la Segona Guerra Mundial. Hi ha un excés de confiança en la ideologia i en el seu poder transformador, que sembla capaç d’imposar-se a l’estricta realitat. Es fan pel·lícules amb la voluntat de transformar l’espectador: un cop saps això, un cop has comprès allò, les coses ja mai no tornaran a ser com abans. Però la realitat és tossuda i no es va deixar tòrcer només per una sèrie de films, millors o pitjors. Ara podem redescobrir o veure per primer cop els de Petri i Volonté. Molt sovint ells inventaven un camí. És una llàstima que no hagin tingut més seguidors.

Amb la col·laboració de:
IIstituto Italiano di Cultura di Barcellona Museo Nazionale dei Cinema – Torino

CinéManifeste Cinéma


Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.